Bulgaria, not Balgaria!!! sign now

АКО ИСКАТЕ БЪЛГАРИЯ ДА СИ ОСТАНЕ BULGARIA, А НЕ BALGARIA, моля попълнете!

Ето за какво става дума:

С една и съща буква ще се обозначават на латиница българските звуци "А" и "Ъ". Това съгласие постигнаха вчера министърът на държавната администрация Николай Василев, наетите от него учени от Института за български език на БАН и лингвисти от университетите. Министърът и академиците представиха новата транслитерация на кирилските имена на латиница.
Със знака "А" ще се обозначават и двата звука, реши кръглата маса въпреки протестите на българистите от Софийския университет, че двете фонеми не са еднакви. Така по новия правопис добилото международна популярност английско име на страната ни Bulgaria вече ще трябва да се изписва като Balgaria.
"Никой чужденец няма да направи разлика между двата звука, важното е да изписваме имената на селищата еднакви за чуждите туристи", обясни идеята си Василев.
Транслитерирането на "Ц" също породи спорове. Бяха предложени два варианта на латиница - "Ts" или "Tz", но бе избран първият. Това обаче няма да промени абревиатурата на ЦСКА в международни мачове, защото името на отбора е търговска марка, обясни Василев.
Новата транслитерация ще важи и за изписването на личните имена по паспортите, обяви още министърът. При тях обаче нормата няма да е задължителна, а препоръчителна.

No one has signed this petition yet

Clarissa MacdonaldBy:
WorkIn: