A barlangГszatot ne minЕsГtsГk extrГm sportkГnt! sign now

Tisztelt Miniszter Гr!

Mi, a barlangkutatГіk, a barlangokat egГszsГgГgyi, ismeretterjesztЕ Гs tudomГnyos cГlra hasznosГtГіk kГzГssГge nevГben tiltakozunk Гs elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az ГvszГzados mГєltra visszatekintЕ magyar barlangkutatГst - a barlangokban folytatott tГrsadalmilag hasznos Гs elismert tevГkenysГgekkel egyГtt - az EgГszsГgГgyi MinisztГrium a kГlГnГsen veszГlyes (extrГm) sportok kГzГ sorolja, bГntetve ezzel a magyar barlangГszokat.

A barlangkutatГs jГі fizikai Гs mentГlis kondГciГіt igГnylЕ tudomГnyos tevГkenysГg. E tulajdonsГgok teljessГggel elvГlaszthatatlanok egymГstГіl.

A barlangkutatГs a vilГgon mindenГtt elismert Гs megbecsГlt nehГz munka, amely egy ГnГllГі tudomГnyГgat a szpeleolГіgiГt is lГtre hozta, Гs amely idehaza csak tГrsadalmi tevГkenysГgkГnt vГgezhetЕ - ellentГtben szГmos mГs orszГggal.

EgyesГleteink tГbbsГge kГzhasznГє vagy kiemelten kГzhasznГє szervezet, ami szintГn tГrsadalmi hasznossГgukat bizonyГtja.

TeljessГggel elfogadhatatlan, hogy olyan Гllami kГzfeladatok ellГtГsa mint a rГgГszeti, geolГіgiai feltГrГs, fГldtani kutatГs, mЕszaki kiГpГtГsek, ismeretterjesztЕ tГєravezetГs, egГszsГgГgyi hasznosГtГs az egyГn sajГt szГіrakozГsГra vГgzett, veszГlyes extrГm sporttГ minЕsГljГn.

A barlangkutatГіk sajГt barlangi mentЕszolgГlatot is mЕkГdtetnek mely szГmtalan esetben vesz rГszt felszГni mentГsben Гs eltЕntek felkutatГsГban.

KutatГіink technikailag jГіl kГpzett barlangГszok akik kutatГsi Гs tГєravezetЕi tanfolyamokon szerzik meg tudГsukat Гs a minisztГrium Гltal is hitelesГtett szakigazolvГnyokkal rendelkeznek.

Tisztelettel kГrjГk a rendeletet alkotГіkat, hogy vГltoztassГk meg ГllГspontjukat Гs tГrГljГk az extrГm sportok kГzГl a barlangГszatot.

No one has signed this petition yet

Eloise GallegosBy:
SportIn: