Vyzva okradanych sign now

VÝZVA OKRÁDANÝCH

V době, kdy se nedostává prostředků na kulturu, školství, zdravotnictví a důchody, a stát požaduje po lidech neustále více peněz ve formě daní a poplatků, předkládá vláda Petra Nečase parlamentu zákon, v jehož důsledku hrozí nespravedlivý převod majetku občanů České republiky v celkové hodnotě 134 miliard do soukromého vlastnictví církví. Spravedlivé vypořádání s církvemi a jejich brzkou odluku od státu však předložený zákon popírá.

S touto podobou zákona nesouhlasí 80% občanů ČR z těchto důvodů:

• Zákon boří státotvorné ideje a snahy T.G. Masaryka a spoluzakladatelů Československa o odstranění historických křivd na českém národě způsobených násilnou pobělohorskou rekatolizací.

• Navrhované vyrovnání nerespektuje historii a je nadhodnocené.

• Majetek určený k vydání církve nikdy plně nevlastnily. O tomto majetku stát několik století spolurozhodoval. Tento majetek má však nyní přejít do výlučného soukromého vlastnictví a pravomoci církví.

• Výše finanční náhrady byla stanovena bez dostatečných podkladů. Vyčíslení vychází z neúplných údajů, a je tedy chybné.

• Zákon křivdí ostatním restituentům.

• Církve budou tímto zákonem osvobozeny od daně z budoucího prodeje nově získaného majetku.

• Navržený zákon umožňuje až trojí náhradu za stejný majetek.

• Finanční náhrada za křivdy způsobené komunistickým režimem má být vyplacena také církvím, které před rokem 1989 neexistovaly (Apoštolská církev s necelými pěti tisíci členy – 1 056 336 374 Kč, Luterská evangelická církev a.v. – 113 828 334 Kč).

• Vyplacením náhrad nekončí financování činnosti církví státem.

Za posledních 20 let svobody klesl počet věřících na jednu čtvrtinu, zatímco počet duchovních stoupl o 100% a částka vydávaná státem na činnost církví se více než zdvojnásobila na 1,44 miliard korun ročně.
Přesto chce vláda bez právních a historických podkladů darovat velkou část majetku národa těmto několika málo soukromým skupinám, jejichž morální kredit prudce klesá.
Vyzýváme vás k odmítnutí navrhovaného zákona.
Připojte se k nám!

Jsem proti schválení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi sněmovní tisk číslo 580/4.

Občané České republiky:

Janek Ledecký