Petycja w sprawie uwolnienia Asii (Noreen) Bibi Unterschreibe jetzt

Asia Noreen znana również jako Asia Bibi, matka piątki dzieci, jest pierwszą kobietą skazaną w Pakistanie na karę śmierci za to, iż jest chrześcijanką i nie wyparła się swojej wiary. Zadenuncjowana przez sąsiadów, została w czerwcu 2009 roku aresztowana pod zarzutem rzekomego bluźnierstwa przeciwko Mahometowi. Rok później sąd skazał ją na karę śmierci.
Gubernator Pendżabu, muzułmanin, Salman Taseer oraz jedyny chrześcijanin w rządzie Pakistanu, Shahbaz Bhatti, którzy publicznie sprzeciwili się tej decyzji, zginęli w zamachach terrorystycznych.
Zwracamy się do Polskiego Rządu, Sejmu i Senatu, polskich posłów do Parlamentu Europejskiego, by w imię walki o podstawowe prawa człowieka, podjęli skuteczne działania dyplomatyczne w celu:
1) Natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Asii Noreen oraz zapewnienia jej bezpieczeństwa po wyjściu na wolność, jak również zapewnienia bezpieczeństwa jej rodzinie,
2) Złagodzenia okrutnego i niesprawiedliwego prawa o bluźnierstwie w Pakistanie, w szczególności zniesienia kary śmierci orzekanej w procesach o bluźnierstwo,
3) Zgłoszenia do Parlamentu Europejskiego rezolucji broniącej praw mniejszości religijnych w Pakistanie.
Wyrażamy nadzieję, że podjęte działania przyczynią się do zmniejszenia liczby przypadków łamania praw człowieka w Pakistanie dotyczących w szczególności łamania prawa do wolności wyznania.
Asia Bibi jest najbardziej rozpoznawalną ofiarą prześladowań w Pakistanie, nie jest jednak niestety jedyną ofiarą. Upominając się o jej prawo do życia i wolności, jednocześnie chcemy przypomnieć o wszystkich nieznanych ofiarach.

Unterschreibe Die Petition

Unterschreibe mit Facebook sign_with_twitter

Solltest Du schon über einen Account verfügen, dann logge Dich ein . Andernfalls fahre mit der Registrierung fort, unterschreibe und fülle die unteren Felder aus.
Email und Passwort werden Deine Account-Daten sein. Du kannst nach dem Einloggen weitere Petitionen unterschreiben.

Privatsphäre in den Suchmaschinen? Sie können einen Spitznamen:

Achtung: Um Deine Unterschrift bestätigen zu können muss Deine Email gültig sein, andernfalss wird sie gestrichen.

Ich bestätige die Registrierung und ich stimme zu Verwendung und Einschränkungen von Dienstleistungen

Ich bestätige, dass ich die Datenschutzerklärung gelesen habe

Ich stimme der Personal Data Processing zu

Liste Der Kommentare