Schimbarea denumirii festivalului Bistritean "Festivalul tradiţiilor ţigăneşti" in "Festivalul tradiţiilor Rome" semna acum

Prin această petiţie dorim schimbarea denumirii festivalului Bistriţean "Festivalul tradiţiilor ţigăneşti" în "Festivalul tradiţiilor Rome".

Etnia (fr. "ethnie") face referire la un grup de persoane care au aceeași origine, limbă și tradiții culturale. Cuvântul "ţigan" - conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române - este definit, printre altele, ca "epitet dat unei persoane brunete, epitet dat unei persoane cu apucături rele" (Coteanu, Ion; Seche, Luiza; Seche, Mircea, DEX, 2012, pag. 1161). Făcând legătura între semnificaţia cuvântului "etnie", respectiv "ţigan", se poate deduce cu uşurinţă neconcordanţa dintre explicaţiile date cuvântului "ţigan" şi elementele definitorii ale unei etnii. Ba mai mult, utilizarea cuvântului "ţigan" în anumite expresii ca: "te îneci că ţiganul la mal", "țiganu' e ţigan şi-n ziua de Paşte", "a arunca moartea în ţigani" etc. întăreşte şi amplifică stereotipurile și prejudecăţile despre etnia romă, pe când societatea românească se vrea una incluzivă şi nondiscriminatorie. Denumirea corectă este cea de "rom" (respectiv "rrom" - dacă scriem în rromani), deoarece în limba vorbită de romi ("limba romani"), cuvântul "ţigan" nu există. Romii se denumesc în limba lor maternă "rroma". De exemplu: "Me sem rrom/ rromni" (Eu sunt rom/ romă.), "Ame sam rroma" (Noi suntem romi.). Cuvântul "rrom" provine din prakritul "domba", redus la "dom" ("d" este consoană retroflexă). Prin rotacism (fenomen fonetic care constă în transformarea unei consoane intervocalice în „r”), cuvântul indian "dom" s-a transformat în "rrom".

Mai mult primarul oraşului, Ovidiu Cretu, foloseşte termenul de Rom. Anul trecut cu ocazia festivalului, primarul a declarat:

”Este sărbătoarea etniei rrome din municipiul nostru. Aşa cum avem sărbători ale saşilor, ungurilor, românilor, am ţinut să marcăm şi faptul că în Bistriţa trăieşte o comunitate importantă de rromi, cu tradiţii şi o istorie îndelungată. ”Festivalul tradiţiilor ţigăneşti” a început în urmă cu 13 ani. Am adus numai folclor ţigănesc. Ne facem datoria ca autoritate faţă de minoritarii rromi, spunându-le astfel: sunteţi importanţi, contaţi. Bistriţa multiculturală şi multietnică se mândreşte că poate să expună şi această latură a culturii ei. Statutul pe care rromii îl au astăzi în Europa este de cetăţean european. Dvs, rromilor, cărora mă adresez, trebuie să valorificaţi acest statut, să vă bucuraţi de ceea ce UE, statul român, poate să asigure. Sunt nenumărate proiecte, programe de emancipare, pentru aducerea tuturor la standardul de cetăţean european. Cel mai important, şi e lucrul la care vă îndemn de şase ani, duceţi copiii la şcoală, insistaţi ca ei să frecventeze şcoala. Ceea ce face Bistriţa în privinţa etniei rrome cred că poate să fie dat ca exemplu şi pentru alte localităţi din România şi nu numai. Mă refer la integrarea în şcoli, la desfiinţarea enclavelor, la asigurarea unor condiţii de viaţă corespunzătoare în blocurile de locuinţe sociale. Profitaţi de condiţiile care vi se oferă”, a spus Ovidiu Creţu.

Semneaza Petitia

Semneaza pe Facebook sign_with_twitter

Daca ai deja un continua conectarea, altfel inregistreaza-te si semneaza completand campurile de mai jos:
Emailul si parola vor fi datele contului tau, vei putea astfel sa semnezi si alte petitii odata ce vei fi conectat

Confidenţialităţii în motoarele de căutare? Aveţi posibilitatea să utilizaţi o poreclă:

Atentiune emailul trebuie sa fie valid pentru a putea confirma semnatura ta, altfel va fi anulata

Confirm înregistrarea și sunt de acord cu Utilizarea și limitarea serviciilor

Confirm că am citit Politica de confidențialitate

Sunt de acord cu Prelucrarea datelor cu caracter personal

Cine a semnat aceasta petitie a vizualizat si pe acestea:

Semneaza Petitia

Semneaza pe Facebook sign_with_twitter