Zniesienie limitu na autostradach podpisać teraz

Większość dzisiejszych samochodów pozwala na osiągnięcie prędkości ok. 200 km/h. Tymczasem w Europie maksymalną dopuszczalną prędkością na autostradzie jest zaledwie 130 km/h. Czyżby producenci aut liczyli na to, że ich klienci będą swoje maszyny sprawdzać na profesjonalnym torze? Oczywiście nie. Wyposażyli je w takie osiągi, gdyż doskonale wiedzą, że większość kierowców przekracza maksymalną dozwoloną prędkość, jaką jest 130 km/h (a w niektórych krajach nawet 110 km/h!). Szanujący się człowiek nie kupiłby auta, które osiąga np. 140 km/h gdyby w tej samej cenie miał podobny samochód osiągający 240 km/h. Dobrze jest przecież mieć pewien zapas mocy…

Na niemieckim autobahnie możemy jechać z prędkością jaka NAM, a nie urzędnikom, wydaje się bezpieczna. Dla jednego będzie to 130 km/h, dla innego 150, a dla właścicieli Porsche czy BMW M3 – 210 km/h. W ten sposób jeździ się w Niemczech po autostradach od lat, i jest to, co najważniejsze, LEGALNE.

W Polsce, jak i w innych krajach Europy, jeździ się po autostradach z podobnymi prędkościami. Jeden jedzie polonezem prawym pasem 110 km/h, inny corollą 150 km/h, a jeszcze inny 190 km/h nową e-klasą. I każdy szanujący się użytkownik autostrad w Polsce (bez względu na ich ilość i długość…) uznaje taki stan rzeczy za naturalny. Jest tylko jeden szkopuł. W Polsce taka jazda jest NIELEGALNA.

Kwestia bezpieczeństwa

Argumenty zwolenników zakazów i coraz ostrzejszych limitów prędkości sprowadzają się jak zwykle do jednego: bezpieczeństwa. Jednak w przypadku autostrad, dróg, które z założenia budowane są dla szybkiego ruchu, dozwolona prędkość ma niewielki wpływ na liczbę ofiar i wypadków. Statystyki stawiają niemieckie autostrady w średniej unijnej pod względem liczby zabitych. Brak limitu prędkości czy też jego obowiązywanie nie ma widocznego przełożenia na ilość wypadków. Dlaczego tak się dzieje? Częściowo zapewne dlatego, że poza Niemcami kierowcy na autostradach i tak nagminnie przekraczają dozwolone 130 km/h. Wystarczy przejechać się po polskiej A1 aby się o tym przekonać. U nas łamane jest wtedy prawo drogowe, ludzie tracą do niego szacunek. W Niemczech zaś, taka sama jazda jest całkowicie legalna.

Brak ograniczenia prędkości na polskich autostradach

Dlatego też, aby przywrócić mocno nadszarpnięty szacunek kierowców dla prawa drogowego, należy jak najszybciej wprowadzić brak limitu prędkości na polskich autostradach. Niemcy dali dowód na to, że takie rozwiązanie jest możliwe i świetnie się sprawdza. Czy Polacy nie zasługują na podobne swobody? Ktoś powie zapewne, że mamy niższy poziom kultury drogowej od Niemców i dlatego nie możemy pozwolić sobie na to co oni. Być może jest to prawda. Jednak oznaczałoby to, że wszystkie narody europejskie mają również niższy poziom kultury drogowej od Niemców. Bo w całej Europie mamy do czynienia z limitami prędkości. Czyżby znowu Deutschland über alles?
Poza tym, polscy kierowcy nigdy nie nauczą się dojrzałości na drodze, jeśli będą ciągle traktowani jak małe dzieci, które trzeba śledzić, kontrolować i ograniczać – dla ich własnego dobra oczywiście. Ktoś, kogo mamusia zmuszała do jazdy na rowerze z czterema kółkami do 15 roku życia (bo jeszcze sobie mój synuś coś zrobi…), raczej nie zostanie już dobrym cyklistą…

Aby zrobić coś konkretnego w kwestii zmiany prawa, konieczne będzie rozpropagowanie idei autostrad bez limitu prędkości w Polsce. Podzielcie się tym pomysłem ze znajomymi. Podyskutujcie. Zostawcie komentarz z poparciem na stronie. Jeśli będzie nas odpowiednio dużo, skierujemy odpowiednie propozycje do ministerstwa. Najpierw wypadałoby jednak stworzyć swoiste lobby zwolenników autostrad bez limitu prędkości.

A później – jeśli tylko partia i ekolodzy pozwolą…

Podpisz

Podpisz z Facebook sign_with_twitter
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Lista Komentarzy

Kto podpisał tę petycję oglądał również te kampanie:

Podpisz

Podpisz z Facebook sign_with_twitter
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się

Cel zbieranych podpisów

Ostatnie Podpisy

autostrada bez limitu

Przyłącz Się

Zaproś przyjaciół z Twojej rubryki

Kody Do Wklejenia