STOP sprzedaży obwarzanków podszywających się pod Obwarzanki Krakowskie podpisać teraz

W 2010 roku obwarzanek został wpisany na unijną listę produktów regionalnych chronionych. Od tego czasu aby wyrabiać i sprzedawać obwarzanki krakowskie potrzebny jest unijny certyfikat. Wyrób musi być zrobiony według ściśle określonych zasad - m.in. obwarzanki krakowskie to takie, które wyrabiane są ręcznie w formie pierścienia, a ich waga nie przekracza 120 g. Niestety na rynku nadal występują produkty imitujące obwarzanki, wyrabiane maszynowo z dodatkiem sztucznych ulepszaczy, które w smaku niewiele mają wspólnego z tradycyjnym wyrobem. Ich producenci celowo wprowadzają nieświadomych konsumentów w bład robiąc wszystko by ci nie orientowali się, że kupują bubla tłumacząc że drobnym druczkiem przecież jest informacja o tym, że to nie obwarzanek krakowski i że wyrabiany jest maszynowo a że wielki szyld obwarzanki nad stoiskiem sugeruje co innego to już nie ich wina...

Cytat z artykułu pt. Wielka wojna o obwarzanek:

"Producent przyznaje się do maszynowej produkcji i zaznacza, że o żadnym fałszerstwie nie może być mowy. – To nie jest obwarzanek krakowski, tylko obwarzanek Szuberta. Taka informacja jest w każdym punkcie sprzedaży – tłumaczy piekarz Franciszek Szubert. – Robię obwarzanki według innej receptury – mówi."

Zarówno turyści jak i rodowici krakowianie nieświadomie kupują tą imitację daleko odbiegającą smakiem od tradycyjnego wyrobu przez nieświadomość, dlatego czas to zmienić!

Dodatkowo Unia Europejska może przez to odebrać Obwarzankwi Krakowskiemu certyfikat produktu regionalnego o który krakowianie tak zabiegali...

Artykuł: http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,14168803,Unia_odbierze_certyfikat_krakowskiemu_obwarzankowi_.html

Najbardziej oburzająca sprawą jest to że od roku te imitacje obwarzanków sprzedawane są w największej handlowej galerii Krakowa - Galerii Krakowskiej gdzie masa turystów i przyjezdnych jest przekonana, że w takim punkcie obwarzanek to na pewno słynny Krakowski Obwarzanek, a prawda jest zupełnie inna... Tak więc STOP obwarzankom Szuberta i innym niecertyfikowanym wyrobom, sprzeciw wobec wprowadzania ludzi w bład polegający na niedoczytaniu drobnych druczków na budce, STOP sprzedaży podrób bez certyfikatu naszego regionalnego produktu w głównym punkcie komunikacyjnym miasta!

Chcemy certyfikowanych obwarzanków w Galerii Krakowskiej!

Podpisz

Podpisz z Facebook sign_with_twitter
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy