PROTEST PRZECIWKO LIKWIDACJI SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 16 Z ODDZIAŁAMI PRZEDSZKOLNYMI W KRAKOWIE podpisać teraz

My, rodzice uczniów Szkoły Podstawowej nr 16 oraz rodzice dzieci
z nowopowstałych oddziałów przedszkolnych działających przy szkole, wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec planowanych działań Władz Miasta Krakowa mających na celu likwidację jednej z najstarszych placówek oświatowych na terenie Miasta.

Szkoła Podstawowa nr 16 to szkoła wyjątkowa, jej długoletnia tradycja bierze swój początek z końca XIX wieku, powstała na mocy aktu fundacyjnego Rady Szkolnej Krajowej z roku 1892r. Od początku jej istnienia nie zmieniła swojej funkcji edukacyjnej i wychowawczej, blisko dwa stulecia kształcąc wiele znaczących osobistości, w szczególności jedną z nich jest Roman Polański.

Najważniejsze atuty naszej szkoły to : jakość edukacji, bezpieczeństwo
i komfort nauki, jaki placówka oferuje naszym dzieciom oraz jej historyczne tradycje. Szkoła jest kameralna, wszyscy się w niej znają i rozpoznają, co jest magnesem przyciągającym kolejne pokolenia tych samych rodzin, a wielu uczniów dojeżdża
z odległych osiedli Krakowa oraz z gmin ościennych. Mocną stroną szkoły jest tolerancja wyznaniowa, jako jedna z niewielu szkół w Krakowie oferuje zarówno lekcje religii, jak i lekcje etyki.

Od wielu lat nasza szkoła jest szkołą ćwiczeń, wykorzystuje nowatorskie metody nauczania dzięki współpracy z Uniwersytetem Jagiellońskim.

W roku szkolnym 2009/2010 szkoła przejęła oddziały z przedszkola nr 66 przy ul. Westerplatte, tym samym rodzice zostali utwierdzeni w przekonaniu, że przedszkole znalazło stałe miejsce, a proces wychowania przedszkolnego nie będzie ponownie przerwany i dzieci nie zostaną kolejny raz przeniesione do innej placówki.

Szkoła już od przeszło stu lat wpisana jest w pejzaż Śródmieścia Krakowa, stanowiąc jego nieodłączną cześć. Podkreślenia wymaga fakt, iż placówka sama podjęła starania o wpisanie do rejestru zabytków. Wpis nastąpił w 2006 roku.
Ponadto, dzięki staraniom szkoły uzyskała ona dofinansowanie na remont dachu
i zewnętrznej elewacji, pochodzące wyłącznie z funduszu Społecznego Komitetu Odnowy Zabytków Krakowa.

Jesteśmy przekonani, że priorytetem Władz Miasta Krakowa winno być dobro naszych dzieci, ich odpowiednia edukacja, a nie źle rozumiane i przesadnie traktowane względy ekonomiczne.

Nie wolno oszczędzać na wykształceniu i wychowaniu przyszłych pokoleń !

Nie wolno dopuścić do tego, aby ponad stuletni, bogaty dorobek pedagogiczny, społeczny, jak i materialny Szkoły Podstawowej nr 16 oraz jej obecne osiągnięcia zostały zaprzepaszczone, a nasza Szkoła zniknęła
z mapy oświatowej Krakowa.

Podpisz

Podpisz z Facebook sign_with_twitter
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Lista Komentarzy

Kto podpisał tę petycję oglądał również te kampanie:

Podpisz

Podpisz z Facebook sign_with_twitter
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się

Cel zbieranych podpisów

Ostatnie Podpisy

zobacz wszystkie podpisy

Tagi

kraków, likwidacja szkoły, prezydent, protest, szesnastka, szkoła podstawowa nr 16, ul. dietla 70, urząd miasta krakowa

Przyłącz Się