Petycja w sprawie uruchomienia tramwajów na Jagodno we Wrocławiu podpisać teraz

Do władz Miasta Wrocławia:

Dzielnica Jagodno jest obecnie w stadium ciągłego, dynamicznego rozwoju. Deweloperzy i inwestorzy dostrzegli wyraźny potencjał tego regionu stawiając tu liczne osiedla oraz planując kolejne. Liczebność tego obszaru rośnie teraz lawinowo, lawinowo rośnie również zapotrzebowanie na odpowiedniej jakości transport publiczny i komunikację z sercem miasta.

Rozbudowa ulicy Buforowej oraz doprowadzenie linii tramwajowej było zapowiadane już kilka lat temu, do tej pory mieszkańcy cierpliwie czekali wierząc w zapewnienia magistratu iż pamięta się o nich i rozpoczęte plany zostaną doprowadzone do końca. NIestety, w chwili obecnej dowiadujemy się, iż mimo otrzymania dotacji z budżetu Unii Europejskiej ta inwestycja zostaje po raz kolejny przełożona na bliżej nieokreślony termin w przyszłości. Dość mamy już czekania i biernego zaufania w obietnice! Kilka lat temu Jagodno było niewielką dzielnicą miasta liczącą sobie około 1,5tys mieszkańców (2007), obecnie funkcjonują tam już m.in. osiedla:

- Cztery Pory Roku - znaczące osiedle z wciąż powiększającą się liczbą mieszkańców

- Maestro

- Osiedla domków jednorodzonnych

A budują lub planowane są kolejne

- Mała Toskania (w budowie blisko 300 mieszkań, w kolejnych etapach kolejne 250)

- Osiedle developera PARK DEVELOPMENT na około 1200 mieszkań

Tak znaczący przyrost ludności odbija się negatywnie na przepustowości wiaduktu kolejowego na granicy z ul. Bardzką. Część mieszkańców jest zmuszona do korzystania z własnego auta jako środka transportu ze względu na słabe połączenia z centrum miasta. WIele z mieszkań sprzedawanych w tym rejonie przeznaczona jest dla ludzi młodych, którzy chętnie korzystaliby z komunikacji miejskiej, gdyby tylko działała ona sprawnie i gwarantowała dotarcie do celu w rozsądnym czasie.

W związku z powyższym prosimy o ponowne rozpatrzenie możliwości wykorzystania przyznanej dotacji unijnej na realizację dawno zakładanego celu, który w związku z aktualnym rozwojem tej części miasta i tak będzie musiał być zrealizowany.

Niżej podpisani mieszkańcy Jagodna i pozostali.

Podpisz

Podpisz z Facebook sign_with_twitter

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy