Obywatelskie pismo interwencyjne w sprawie wstrzymania deportacji i umożliwienia legalnego pobytu na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej rodziny Batdavaa. podpisać teraz

Kraków dnia 17.01.2011

Rzecznik Praw Obywatelskich
Pani Prof. Irena Lipowicz

Zwracamy się z uprzejmą prośbą o wstrzymanie deportacji i umożliwienie pięcioosobowej rodzinie narodowości mongolskiej legalnego pobytu w naszym kraju. W skład tej rodziny wchodzą: Batdavaa Gonchisguren (ojciec), Jargal Jamda (matka), Khash - Erdene Batdavaa (student czwartego roku AGH w Krakowie – kierunek studiów metalurgia), Oyun - Od Batdavaa (student pierwszego roku AGH w Krakowie - kierunek elektrotechnika), Karol Batdavaa (uczeń klasy czwartej szkoły podstawowej).
Rodzina ta przebywa na terytorium Polski od 2000 roku, przy czym najmłodszy syn Karol od urodzenia. Przez ten okres nikt z nich nie wszedł w konflikt z prawem, nie toczyło się też żadne postępowanie sądowe. Ze względu na nieznajomość prawa i realiów istniejących w Polsce w pierwszych latach pobytu zaniedbany został obowiązek prawnej legalizacji tego pobytu. Późniejsze działania podjęte w tej sprawie nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Sytuacja rodziny jest szczególnego rodzaju. Najmłodszy syn Karol urodzony w Polsce nie zna kultury i obyczajów Mongolii, a znajomość języka ojczystego jest w jego przypadku minimalna. Dwaj starsi synowie studiują na Akademiii Górniczo - Hutniczej , matka Jargal Jamda od lat wykonuje prace tłumacza języka mongolskiego na potrzeby urzędów i instytucji RP takich jak Sądy Powszechne, policja, straż graniczna itp. Pani Jargal Jamda jest jedynym tłumaczem języka mongolskiego na terenie Polski południowej i jednym z niewielu w Rzeczpospolitej Polskiej.
Na początku bieżącego roku rodzina została umieszczona w ośrodku dla uchodźców w Przemyślu i grozi jej deportacja do Mongolii. Takie rozwiązanie destabilizuje funkcjonowanie rodziny i naraża ich na bardzo przykre konsekwencje związane z wyrwaniem ich z dotychczasowego środowiska. Rodzice do tej pory pracowali i utrzymywali dzieci. Synowie są bardzo związani ze środowiskami rówieśniczymi, w których do tej pory przebywali i uczyli się. Najstarszy syn kończy studia i uniemożliwienie mu zdobycia wykształcenia jest dla niego bardzo krzywdzące, podobnie jak dla średniego, który studia dopiero rozpoczął. W bardzo trudnej sytuacji znajduje się najmłodszy Karol, dla którego Ojczyzną jest Polska ( tu się urodził ), a nie Mongolia, której zupełnie nie zna.
Reprezentujemy grupę przyjaciół, sąsiadów i kolegów szkolnych i uczelnianych rodziny Batdavaa i w ich imieniu ( w załączeniu nasze podpisy ) bardzo prosimy Panią rzecznik o pilne zajęcie się tą sprawą. Bardzo liczymy na to, że nasi przyjaciele powrócą do swojego dotychczasowego środowiska i nadal będą pracować i kształcić się dla dobra naszej wspólnej ojczyzny, którą jest Polska.

Pismo tej treści zostało skierowane:

1.Rektor Akademii Górniczo – Hutniczej, Prof. zw. dr hab. inż. Ryszard Tadeusiewicz
2.Wojewoda Małopolski, Stanisław Kracik
3.Rada Dzielnicy XVII, Przewodniczący Rady Zarządu, Stanisław Madej
4.Prezydent Miasta Krakowa, prof. Jacek Majchrowski

Podpisz

Podpisz z Facebook sign_with_twitter
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Lista Komentarzy

Kto podpisał tę petycję oglądał również te kampanie:

Podpisz

Podpisz z Facebook sign_with_twitter
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się

Cel zbieranych podpisów

Ostatnie Podpisy

zobacz wszystkie podpisy

Bartosz BraniaPrzez:
Sprawiedliwości, prawa i porządku publicznegoIn:
Odbiorca petycji: