APEL obywateli Ukrainy mieszkających w Polsce do władz polskich w sprawie fałszowania wyników wyborów do Rady Najwyższej Ukrainy podpisać teraz

Warszawa, 6 listopada 2012 r.

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej

Bronisław Komorowski,

Prezes Rady Ministrów Rzeczypospolitej Polskiej

Donald Tusk,

Szanowna Pani

Marszałek Sejmy Rzeczypospolitej Polskiej

Ewa Kopacz

Marszałek Senatu Rzeczypospolitej Polskiej

Bogdan Borusiewicz

Minister Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej

Radosław Sikorski

APEL

obywateli Ukrainy mieszkających w Polsce

do władz polskich

w sprawie fałszowania wyników wyborów

do Rady Najwyższej Ukrainy

My, obywatele Ukrainy, mieszkający w Polsce, pracujący lub studiujący w tym kraju, zwracamy się do najwyższych władz Rzeczypospolitej Polskiej z prośbą o adekwatną ocenę naruszenia praw i swobód obywatelskich podczas kampanii wyborczej do Rady Najwyższej Ukrainy. Zwracamy się do państwa polskiego, które w ramach misji międzynarodowych wysłało na Ukrainę największą liczbę obserwatorów, z apelem, by poprzez swoje zbyt umiarkowane oświadczenia nie legitymizować reżimu, który brutalnie narusza europejskie standardy wyrażania woli narodu.

Wybory parlamentarne, które miały miejsce 28 października 2012 r., stały się jednymi z najbrudniejszych w dziejach niepodległej Ukrainy. Władze zastosowały wszystkie możliwe środki celem osiągnięcia pożądanych dla siebie wyników. W czasie tak kampanii wyborczej, jak i w dniu wyborów wykorzystywano:

środki administracji rządowej, zastraszanie wyborców, zmuszanych do głosowania na kandydatów z obozu władzy, masowe dorzucanie kart wyborczych do urn, fałszowanie protokołów komisji wyborczych, stosowanie tak zwanej „karuzeli” (jeden wyborca głosuje kilka razy w różnych komisjach), podpisywanie przez przedstawicieli komisji wyborczych pustych protokołów jeszcze przed oficjalnym zakończeniem głosowania,  kontynuowanie agitacji wyborczej w dniu głosowania.

Kandydaci reprezentujący obóz władzy oraz przedstawiciele władz otwarcie uciekali się do gróźb wobec członków komisji lokalnych i okręgowych, w szczególności wtedy, kiedy przewagę uzyskiwał kandydat opozycji.

Ponieważ na Ukrainie przywrócono system mieszany i połowę parlamentu Ukraińcy wybierali w okręgach większościowych, to właśnie przy podliczaniu kart do głosowania i pod czas wypełnianiu odpowiednich protokołów dochodziło do największych fałszerstw. W szczególności trzeba nadmienić fałszerstwa, które miały miejsce w komisjach okręgowych, gdzie przy pomocy siły i poprzez bezpośrednie naruszenia ukraińskiego ustawodawstwa zwycięstwo przypisywano kandydatom z ramienia władz.  W szczególności nadmienić należy rażące łamanie prawa i fałszerstwa w takich komisjach jak:

Komisję okręgową nr 94, gdzie wygrał kandydat opozycji Wiktor Romaniuk, jednak decyzją Sądu Apelacyjnego członkowie komisji nie uznali wyników głosowania w 28 lokalach wyborczych i uznali zwycięstwo kandydatki od Partii Regionów Tatiany Zasuchy. Komisję okręgową nr 132, gdzie oddział specjalny „Berkut” skonfiskował protokoły po pojawieniu się informacji, że kandydat Zjednoczonej Opozycji Arkadij Kornac’kyj pokonał Witalija Trawiankę – kandydata z ramienia partii rządzącej. Komisję okręgową nr 223, gdzie według wstępnych obliczeń liderem jest kandydat opozycji Jurij Łewczenko. W tej komisji świadomie przeciąga się i narusza się proces przetwarzania protokołów oraz ogłoszenia wyników.

Podobne problemy zaobserwowano w około dwudziestu okręgach wyborczych, przy czym decyzje w sprawie dziesięciu z nich wywołały masowe niezadowolenie wyborców, którzy aktywnie bronią prawdziwych wyników, co prowadzi do masowych starć z milicją.

Zaplanowane opóźnienie w ogłoszeniu wyników wyborów ma miejsce praktycznie we wszystkich okręgach większościowych w których kandydaci reprezentujący obóz władzy przegrali z kandydatami opozycyjnymi.

Prawo narodu do wolnego wyboru swoich przedstawicieli do parlamentu jest jednym z podstawowych praw człowieka w demokratycznym państwie. Sytuacja która miała i nadal ma miejsce w Ukrainie jest łamaniem tych podstawowych praw, i jest nie do pomyślenia w demokratycznym państwie, takim jak na przykład Polska.

Apelujemy o rozsądną ocenę tych wyborów, opartą na zasadach demokracji!

Podpisz

Podpisz z Facebook sign_with_twitter
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Lista Komentarzy

Kto podpisał tę petycję oglądał również te kampanie:

Podpisz

Podpisz z Facebook sign_with_twitter
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się

Cel zbieranych podpisów

Ostatnie Podpisy

zobacz wszystkie podpisy

parlament, polska, ukraina, wybory

Przyłącz Się

Zaproś przyjaciół z Twojej rubryki