Jak napisać petycję

Wprowadzenie

Każdy z nas,z różnych powodów, w pewnym momecie swojego życia czuje konieczność zaprotestowania przeciwko czemuś i chce w jakiś sposób zadziałać. Niektórzy chcieliby, aby ich politycy podali się do dymisji; inni pragną poprzeć jakiegoś polityka; niektórzy chcą, aby wrócił na antenę ich ulubiony program telewizyjny; jeszcze inni chcą, aby ich ulubiony zespół muzyczny zagrał właśnie w ich mieście.

Wielu z nas wierzy w coś i wyznaje swój system wartości. Petycje Online robi wszystko, by te wartości i prawa nie były poniewierane.
Przyroda, ekonomia i polityka oraz prawa człowieka są w centrum naszej uwagi.

Napisanie petycji nie jest tak trudne, jak by się wydawało.

Wielu działaczy wygrało ich walkę dzięki Petycje Online, tj. używając naszej platformy, która nie jest skomplikowana ale niezwykle wpływowa. Ciężko jest powiedzieć, co dokładnie należy robić, aby zebrać podpisy jak największej liczby osób i tym samym osiągnąć swój cel. Czasami jest to kwestia szczęścia. Czasami kwestia czasu.Jednakże można określić główne zasady i wytyczne, w celu napisania dobrej petycji.

Wytyczne: jak napisać dobrą petycję

Oto kilka najcenniejszych sugestii naszego zespołu Petycje Online:

• Twoją petycję napisz w sposób jasny i spójny. Wiele potencjalnych osób, które podpiszą Twoją petycję często ma mało czasu do dyspozycji. Ważnym jest, aby w części wstępnej zwięźle określić główny cel petycji. W pierwszym paragrafie petycji należy wyszczególnić cele, które stawiamy sobie do osiągnięcia.

• Kontrola ortograficzna
    Na wielu stronach web nie przywiązuje się wagi do kontrolii ortograficznej petycji, która została opublikowana online. Jeśli chcecie, aby osoby wzięły na poważnie Waszą petycję, musicie poświęcić troche czasu, aby upewnić się, że jej forma pisemna jest poprawna i że petycja została przedstawiona publiczności w sposób profesjonalny.

• Użyj “Internetu” do jej rozpowszechniania.
    Reklamuj i promuj Twoją petycję, używając e-maila oraz sieci społecznościowych takich jak Facebook i Twitter. Zaskoczy Was, jaką siłę mają sieci społecznościowe w rozpowszechnianiu i reklamowaniu petycji. Ponadto, zwróćcie się do Waszych kontaktów, aby zasygnalizowali Waszą petycję swoim przyjaciołom. Ta metoda reklamy nosi nazwę "viral marketing" i jest najbardziej skutecznym sposobem do zareklamowania pomysłu w sieci.

• Staraj się szanować innych!
    Ważnym jest, abyś w sposób przejrzysty wyraził w petycji swoje cele. Staraj się jednak, aby uczynić to z szacunkiem dla tych, którzy mają odmienne poglądy. Wiele osób gotowych podpisać petycję odzwierciedlającą ich poglądy, często irytują petycje, których treść jest obraźliwa.

• Wyszczególnijcie Wasze cele
    Dokładnie wskażcie, jakie są cele Waszej petycji i do jakich celów jej użyjecie. Wskażcie do kogo skierowana jest petycja.

• Promowanie petycji Offline
    To, że utworzyłeś petycję online nie oznacza, że nie powinieneś promować jej poza Internetem. Możesz promować Twoją petycję również w Twoim codziennym środkowisku. Jest wiele sposobów, aby promować ją w domu, w biurze i w wielu innych miejscach, gdzie możesz zebrać podpisy. Na przykład, poprzez ogłoszenia w bibliotekach Twojego miasta, a nawet promując petycję w biurze, zapoznając osoby - znane Ci bądź nie - z Twoimi poglądami.

Stwórz już teraz Twoją kampanię zbierania podpisów