Petition Membantah Gangguan Anjing Jiran sign now

Pendahuluan

Gabungan pembentukan ini adalah bagi gabungan bantahan kepada individu yang GAGAL mengawal anjing peliharaan sebagai penjaga rumah atas implikasi berikut:

1. Mengganggu keamanan awam dengan menyalak tanpa mengira waktu
2. Menakutkan dan membahayakan orang awam di kawasan persekitaran
3. Menjadi agen penyebar kuman
4. Menjadi penyebab persengketaan jiran kerana boleh mencetuskan permusuhan dan mengugat keharmonian masyarakat berbilang bangsa dan agama
5. Membahayakan penunggang basikal, motosikal atau pejalan kaki
6. Mencemarkan alam sekitar

Objektif
Menyokong penguatkuasaan yang ada dan menguatkuasakan Akta Pemeliharaan Anjing (Di kawasan Perumahan) yang memerlukan kebenaran dan sokongan jiran sekeliling dari semasa ke semasa.

Antara perkara yang diperlu dikuatkuasakan ialah:
1. Tuanpunya anjing perlu memohon dan mendapat lesen hanya selepas mendapat persetujuan jiran
2. Bayaran lesen yang dikenakan perlulah dalam anggaran jumlah yang besar kerana memastikan tuanpunya mampu menyelenggara anjing tersebut
3. Anjing perlu ditempat dalam rumah anjing yang kebal bunyi (sound proof)
4. Anjing tidak boleh dibiarkan keluar dari kawasan rumah dan dibiarkan menyalakketika berada di dalam rumah, penggunaan sarung mulut perlu diperkenalkan
5. Tuanpunya anjing perlu menyelenggarakan najis anjing dan tidak boleh membuangkan najis ditempat
awam
6. Anjing tidak berkesan sebagai penjaga rumah kerana ianya lebih membawa keburukan, penggunaan system pengera keselamatan perlu ditekankan bagi tujuan tersebut.

Persetujuan
Kami yang menandatangani Petisyen ini (termasuk Memorandum bertulis) akan hanya memberi persetujuan kepada jiran perumahan yang ingin memelihara anjing HANYA sekiranya mereka memberikan jaminan akan mematuhi etika dan syarat-syarat yang diperuntukan.

Bantahan
Kami yang menandatangani Petisyen ini (termasuk Memorandum bertulis) MEMBANTAH pemeliharaan anjing di kawasan perumahan yang mengganggu keamanan dan keharmonian kawasan perumahan persekitaran.

Sokongan
Kami yang menandatangani Petisyen ini (termasuk Memorandum bertulis) MEMBERIKAN SOKONGAN penuh kepada Pihak Berkuasa Tempatan dan Kerajaan agar meluluskan Akta Pemeliharan Anjing (sebagai contoh seperti yang dilaksanakan oleh Majlis Perbandaran Shah Alam (MPSA) kerana majoriti rakyat Malaysia telah menderita akibat pemeliharan anjing peliharaan dikawasan perumahan yang tidak terkawal.

Daftar
Kami yang menandatangani Petisyen ini (termasuk Memorandum bertulis) mengesa agar semua anjing peliharan hendaklah didaftar dan dikawal melalui peruntukan Akta ini. Anjing yang tidak terkawal mestilah ditangkap dan dihapuskan termasuk tindakan denda atau penjara terhadap pemilik/tuan punya anjing tersebut

Kempen
Kami yang menandatangani Petisyen ini (termasuk Memorandum bertulis) akan meneruskan KEMPEN petisyen ini sehingga Pihak Kerajaan melalui Pihak Berkuasa Tempatan melaksanakan AKTA PEMELIHARAAN ANJING demi menjaga keamanan, keharmonian dan perpaduan masyarakat negara ini.

Ahli Gabungan
Low Kin Hean